crypto iets voor mij

Crypto iets voor mij?

Waarschijnlijk heb je al vaker jezelf afgevraagd of crypto iets voor jou is. Van vrienden gehoord die ermee bezig zijn, in de sportschool veel (wilde) verhalen over crypto en in de media is crypto natuurlijk ook vaak in het nieuws. Tijd dus om eens na te gaan denken of je wilt gaan beleggen en investeren in crypto. We kijken graag eens met je mee naar de voor- en nadelen van crypto en vooral je tips geven waar je goed op moet letten om teleurstellingen te voorkomen.

Wat is crypto?

Allereerst belangrijk om goed te snappen wat crypto currency eigenlijk precies is. Simpel uitgelegd is het een digitale valuta zonder dat er tussenkomst is van een bank of overheid. Je koopt en verkoopt crypto dus altijd rechtstreeks aan iemand anders. Dit heeft voordelen, maar ook zeker nadelen. Crypto heeft namelijk geen onderliggende waarde, dus heel plat gezegd is het net wat iemand ervoor heeft en hoeveel waarde men in een crypto ziet. Hierdoor kan de waarde sterk fluctueren, waardoor er mensen zijn die ook enorme bedragen in rook op zien gaan.

Voordelen crypto

Het meest genoemde argument waarom crypto zoals Bitcoin wel toekomstbestendig is, is juist omdat er geen bank of overheid er invloed op heeft. Daarnaast is er een beperkt aantal Bitcoins bijvoorbeeld, terwijl de Europese centrale bank gewoon euro’s kan bijdrukken waardoor het de koers van de euro kan beïnvloeden. Hierdoor is er een groep beleggers die gelooft dat crypto op termijn alleen maar zal stijgen in de waarde.

Ook interessant:   Beter slapen en herstellen van fitness met een verzwaringsdeken

Nadelen crypto

Waar je net las dat het een voordeel is dat niemand invloed heeft op de Bitcoin, is dat ook het grootste nadeel. Crypto wordt nog steeds in euros of dollars aangegeven in de bitcoin koers. Dit terwijl er eigenlijk geen onderliggende waarde is. Wat we hiermee bedoelen; wanneer je gaat beleggen in aandelen, koop je altijd een stukje van een bedrijf. Bij een crypto munt krijg je wel een digitale munt, maar kun je er bijna nergens mee betalen en bij het kopen/verkopen blijf je afhankelijk van de dollar en euro.

Iets voor mij?

Dan de vraag; is crypto iets voor mij? Allereerst geldt bij beleggen en investeren altijd dat je dit alleen moet doen met geld dat je kunt missen. Zeker bij crypto kan de koers sterk fluctueren, waardoor het kan zijn dat je de investering flink minder waard ziet worden. Je zult dan de tijd moeten hebben om te kijken of de koers weer omhoog gaat. Heb je net op dat moment het geld nodig voor een aankoop, moet je een (groot) verlies incasseren. Daarnaast is er nog veel onzeker over crypto; is het echt de toekomst, en hoe ziet die toekomst eruit? In crypto investeren wordt dan ook als hoog risicovol of zelfs als gokken gezien. Stel jezelf dan ook goed de vraag, is crypto iets voor mij?