fitness en beleggen

Beleggen is dat iets voor mij?

Steeds vaker zie je om je heen mensen die aan het beleggen zijn. Zeker ook in de fitness scene wordt daar veelvuldig over gesproken, bijvoorbeeld door bekende influencers als Joel Beukers (van CleanNutrition). Wanneer je bezig bent met (thuis)sporten, voeding en gezondheid, is het huishoudboekje wellicht niet het eerste waar je aan denkt.

Toch is het goed om na te denken over de toekomst, zeker voor iedereen onder de 40 is het de vraag hoe je pensioen er bijvoorbeeld uit gaat zien. In Nederland vindt een enorme vergrijzing plaats, dus zijn er veel zorgen over hoe de pensioenen van de jongeren er later uit zien. Pensioenfondsen gaan er namelijk vanuit dat er jaarlijks voldoende geld binnen komt om de pensioenen te kunnen betalen, maar wat als er meer mensen zijn die een pensioen moeten krijgen dan mensen die aan het werk zijn en premie betalen? Het nieuwe pensioenstelsel moet dit – deels – oplossen, maar het advies van ons is om ook zelf na te gaan denken over je financiële toekomst. Dit in combinatie met een spaarrente van 0,05% en een inflatie van ~2%, betekent dit dat je geld ieder jaar minder waard wordt op de spaarrekening; maar wat moet je dan?

Beleggen

Een van de meest genoemde opties die je hebt om met je toekomstige huishoudboekje bezig te zijn, is beleggen. Alleen is de stap om te gaan beleggen best een grote om te nemen omdat er ook een risico is dat je geld minder waard wordt. Daarom is ons advies altijd om je eerst goed in te lezen en te beginnen met ‘paper traden’ oftewel beleggen met nep geld. Waarom virtueel beleggen? Omdat je hiermee met nep geld aandelen kunt kopen en kan gaan leren waarom een aandeel meer of minder waard wordt.

Ook interessant:   Spullen opbergen: trendy opbergtips

Virtueel beleggen

Via de website van Virtueel beleggen kun je gratis een account aanmaken, waarna je een start met een beginbedrag om mee te beleggen. Vervolgens kun je aandelen gaan selecteren. Hierbij is het belangrijk om niet te gaan gokken, maar overwogen een bedrijf te selecteren. Verwacht je bijvoorbeeld dat Netflix in de toekomst nog (veel) groter wordt, kijk of je hier indicatoren voor kunt vinden. Ga zo per bedrijf een analyse maken waarom dit bedrijf nog zal groeien en koop vervolgens de aandelen.

Gedurende de komende weken/maanden kun je dan zien wat er met de aandelen en je totale portefeuille gebeurd. Wanneer ga je een aandeel verkopen, wanneer ga je extra aandelen kopen en wanneer ga je even helemaal niets doen met je portefeuille? Met paper traden kun je dus perfect oefenen hoe het handelen op de beurs en hoe beleggen werkt, zodat je bij een foutje niet direct je eigen geld kwijt bent.