Wat kan je lage rugpijn veroorzaken?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vier op de vijf personen ooit in hun leven last krijgen van lage rugpijn. Deze klachten zijn zelfs een van de meest voorkomende redenen om naar een zorgverlener te gaan. Je bent dus zeker niet de enige met een pijnlijke lage rug als je hier op het moment last van hebt. Helaas is het vaak moeilijk om vast te stellen wat de lage rugpijn veroorzaakt. Dit komt doordat er veel potentiële ziekten, aandoeningen en blessures zijn die resulteren in een pijnlijke onderrug. Hieronder noemen we een paar. 

Breuk

Als je betrokken bent geraakt bij een ongeval kan het gebeuren dat de botten in je wervelkolom gebroken zijn. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij een val, maar ook bij een auto-ongeluk. Een MRI onderrug kan besteld worden ter controle van de botten. Als je een aandoening zoals osteoporose of spondylolyse hebt, loop je overigens meer risico op een gebroken bot. 

Structurele problemen

Je lage rugpijn kan ook veroorzaakt worden door structurele problemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan spinale stenose. Deze aandoening treedt op als je wervelkolom te smal is voor je ruggenmerg. Onderdelen van je ruggenmerg gaan dan knellen, wat vaak resulteert in pijn in de onderrug en heup. Daarnaast kan je lage rugpijn komen door scoliose, wat een kromming van de wervelkolom is, wat duidelijk te zien is op een MRI rug

Ook interessant:   Alles over natuurlijke testosteron pillen

Verrekkingen en verstuikingen

Net als veel andere delen van je lichaam kun je ook in je rug last krijgen van verrekkingen en verstuikingen. Dit zijn mogelijk zelfs de meest voorkomende oorzaken van pijn aan je onderrug. Als je niet goed tilt of iets dat te zwaar is tilt, kun je bijvoorbeeld je pezen, spieren en/of ligamenten blesseren. Dit kan ook gebeuren als je bukt, niest, draait of hoest. 

Artritis

Daarnaast kan de pijn in je onderrug ook komen door artritis. Artrose is hier het meest voorkomende typ van. Daarnaast kun je ook te maken hebben met spondylitis ankylopoetica. Dit veroorzaakte lage rugpijn, maar ook stijfheid van de wervelkolom. 

Schijfproblemen

De wervels in je rug worden gedempt door schijven. Soms puilen deze schuiven uit waardoor ze op een zenuw drukken. Ook kunnen ze nog scheuren. Dit wordt ook wel een hernia genoemd. Vooral oudere mensen hebben hier vaak last van. Dit komt doordat schijven platter worden als je ouder wordt. Ze bieden dan minder bescherming, wat ook wel de degeneratieve schijfaandoening genoemd wordt.