vlees tijdens sporten

Vlees eten met sporten

Bij het sporten in de sportschool of bij het thuis sporten is voeding van essentieel belang voor het bepalen van jouw (sport)doelen. Bij afvallen bepaalt voeding bijvoorbeeld ongeveer 75% van het resultaat en sporten slechts 25%. Ben je aan spieropbouw aan het doen, door middel van bulken bijvoorbeeld, ook dan is voeding nog steeds de bepalende factor. Hierbij is de calorie inname uiteindelijke bepalend: je moet meer of minder calorieën binnen krijgen dan dat je verbruikt gedurende een dag om je doel te behalen.

Rundvlees

Rundvlees wordt hierbij vaak vermeden omdat het vaak naast eiwitten/proteïne ook een hoog vetgehalte heeft. Kip wordt wel vaak meegenomen in het voedingsplan omdat dit een veel lager vetgehalte heeft. Toch adviseren wij om wekelijks minimaal 1 of 2 keer rundvlees toe te voegen vanwege het hoge eiwit / proteïne gehalte.

Eiwitten / proteïne

Gezonde voeding is hierbij sterk aan te bevelen, omdat je hiermee ook alle benodigde vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgt. Een van de voedingsstoffen waar bij sporten goed naar gekeken moet worden zijn de eiwitten/proteïne die je binnenkrijgt – voor de volledigheid, proteïne is een andere benaming voor eiwitten maar dit is dus precies hetzelfde.

Eiwitten hebben een belangrijke functie in het herstellen van je spieren voor en na het sporten. Eiwitten zitten in heel veel producten, maar wat veel mensen niet weten dat rundvlees als tournedos of bavette enorm veel eiwitten bevat (20 gram eiwit per 100 gram rundvlees). Dit is veel meer dan andere bekende eiwit bronnen als broccoli (5 gram eiwit per 100 gram rundvlees). Ander vlees wat je goed kunt eten als eiwitbron is bijvoorbeeld chateaubriand of ribeye.

Bereiding rundvlees voor sporten

Bij de bereiding van het rundvlees is het belangrijk goed te begrijpen hoe de eiwitten in het rundvlees werken. Als eerste moet je rundvlees altijd eerst op kamertemperatuur laten opwarmen vanuit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten niet verstarren, waardoor je mals vlees behoudt.

Daarnaast is het voor het sporten extra aan te raden om je vlees medium, medium-rare of rare (dus rood en lekker sappig) te bakken en eten. Bij het gaar worden van je rundvlees stollen namelijk de eiwitten, waardoor deze deels verloren gaan als voedingswaarde. Uiteraard is het ook belangrijk dat je het zelf lekker vindt om te eten, dus bedenk ook goed wat je zelf lekker vindt. Met een vleesthermometer kun je goed meten of je vlees rare of medium is. Onderstaand een tabel met de temperaturen van de kern (het midden) van het vlees die aangeven hoe je rundvlees gebakken is.

RareMedium-rareMediumMedium doneWell done
52 °C55 °C58 °C62 °C68 °C
Bovenstaande tabel is alleen bij rundvlees van toepassing, voor lamsvlees/varken/kip gelden andere temperaturen.