Koolhydraatarm recept

Afvallen rond je buik met koolhydraatarme recepten

Bij het afvallen hebben velen van ons vooral de focus op de buik. Noem het een zwembandje, lovehandles of iedere andere liefkozende term; een te dikke buik is iets waar we ons allemaal wel eens zorgen over maken. Hoe je goed kunt afvallen rond je buik is dan ook een hot item, want hoe zorg je ervoor dat je en afvalt en ook nog eens op de juiste plek. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is afvallen altijd een combinatie van voeding en sporten. Onderaan de streep komt het erop neer dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt gedurende de dag. Afvallen buik is niet makkelijk, maar met een aantal handige tips en inzichten moet het ook jou gaan lukken. 

Sporten en koolhydraten

Door te sporten, zeker met high intensity trainingen, kun je ervoor zorgen dat je niet alleen calorieën verbrandt maar dat je ook ervoor zorgt dat je lichaam geactiveerd wordt en de verbranding van je normale calorieën beter en sneller gaat. Naast het sporten is voeding eigenlijk het allerbelangrijkste. Vaak wordt bij afvallen de stelregel 80-20 gebruikt. Dit houdt in dat bij het afvallen 80% van je resultaat behaald en bepaald wordt door voeding en 20% door sporten. In dit artikel willen we eens induiken in welke koolhydraatarme recepten je kunt gebruiken gedurende de dag en welke vuistregels je daarbij kunt hanteren. Koolhydraten zijn namelijk de grootste bron van calorieën, dus weet je de koolhydraten goed onder controle te houden dan is het automatisch ook makkelijker om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrandt op een dag. 

Meest voorkomende koolhydraten in voeding

Als we kijken naar voeding, dan zitten de meeste koolhydraten in de basis onderdelen van veel recepten. Bij ontbijt in brood, bij je lunch in brood en melk en bij het avondeten in rijst, pasta en aardappels. Koolhydraten zijn dus eigenlijk niet te voorkomen als je op een gezonde manier wilt afvallen, maar je kunt wel koolhydraatarm proberen te gaan eten. Bij je ontbijt en lunch kun je bijvoorbeeld proberen om je brood te vervangen door hele lichte crackers of zelfs door (volkoren) wraps. Ja hier zitten ook koolhydraten in, maar wel een stuk minder dan in brood. Gelukkig zijn er enorm veel koolhydraatarme recepten, dus doe hier je voordeel mee. 

Ook interessant:   Is rabarber gezond?

Bij het avondeten is het vooral zoeken naar wat er bij jou past. Wij zijn zelf minder fan van koolhydraat vervangers, zoals bijvoorbeeld groentepasta of bloemkoolrijst, maar probeer het vooral zelf eens uit of jij het wel lekker vindt. Gemiddeld neemt een volwassene bij rijst en pasta ongeveer 75-80 gram per portie. Onze beste tip is om dit te halveren en je groenten te verdubbelen. Zo bestaat je pasta bolognese niet meer uit 50% pasta en 50% saus/groenten, maar uit 25% pasta en 75% saus/groenten. Zorg ervoor dat je de borden iets voller opschept, omdat groenten je veel minder het verzadigde gevoel geven dan koolhydraten (pasta/rijst). Ook is een goede tip om rustig te eten zonder afleiding (dus geen TV aan). Op deze manier focus je jezelf echt op de voeding en heeft je hersenen veel beter door dat je veel en lang aan het eten bent, op deze manier krijg je toch een verzadigd gevoel. 

Ook is het beter om aardappelen te eten dan rijst of pasta, omdat hier verhoudingsgewijs veel minder koolhydraten in zitten. Heb je dus een keer echt honger en zin in avondeten, ga dan niet een groot bord pasta maken. Maak juist een simpel aardappel-groente-vlees gerecht, met wat extra (gekookte) aardappelen.