Sinds de opkomst van Raymond van Barneveld met zijn eerste wereldtitel in 1998 is darten in Nederlands steeds populairder geworden. In de recente jaren heeft Michael van Gerwen daar nog een schep bovenop gedaan, waardoor darten zowel op televisie als bij verenigingen nog steeds verder groeit. Darten is een erg laagdrempelige sport, omdat je dit zelf erg makkelijk kunt doen. Je hebt geen ingewikkelde sportkleding nodig, hoeft geen basisconditie te hebben om het uit te kunnen houden en daarnaast is het makkelijk om vrienden enthousiast te krijgen om een potje met je te gaan darten. Wat je precies nodig hebt om thuis te kunnen darten zijn slechts een paar zaken, in dit artikel duiken we hier eens in. Via specialistische webshops als Mcdartshop.nl kun je heel makkelijk de genoemde benodigdheden aanschaffen.
Ruimte om te darten
Het begint met een ruimte uit te zoeken waar je wilt gaan darten. Een niet gebruikte slaapkamer, schuur of leeg stuk muur; allemaal mogelijkheden in huis om te gaan darten. Let er wel op dat er voldoende dartpijlen naast het bord zullen belanden en op de grond. Bescherm de muur en grond dus goed, het zou zonde zijn als je keurig gestucte muur of nette vloer door de dartpijlen beschadigd raakt. Denk aan een stuk multiplex voor achter het bord en een vloerkleed of rest stukje tapijt onder het dartbord; kleine benodigdheden om je huis te beschermen.
Dartbord
Als je de dartplek in huis hebt gekozen en de bescherming hebt aangebracht, is het tijd voor het kiezen van een dartbord. Er zijn elektronische dartborden die de score automatisch tellen, wij zijn echter fan van een origineel dartbord, vergelijkbaar met de dartborden van de televisie toernooien. Hier zit soms best wat prijsverschil in. De professionele dartborden zijn snel rond de €100, waar de instapmodellen rond de €35 zijn. Het prijsverschil zit in de kwaliteit; duurdere borden blijven langer mooi waardoor je er langer mee kunt doen.
Dartpijlen
Dan is het tijd voor dartpijlen. Als je darten wel eens op televisie hebt gezien, weet je dat de flights (bovenop de dartpijlen) en het gewicht voor sommige spelers erg belangrijk is (denk aan Peter Wright die zelfs binnen een wedstrijd meerdere keren kan wisselen van pijlen). Als starter is het advies vooral om een kwalitatief setje uit te kiezen wat een beetje in het midden is van de range. Je kunt ook de pijlen van een professional kopen, wij zouden echter adviseren met een normaal setje te starten. Door de pijlen van mede-darters eens te proberen, kun je zo gaan ervaren wat het beste bij jou past qua gewicht en flights.