Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van thuissporten. Zeker als je het druk hebt met werk en andere verplichtingen schiet het sporten er vaak bij in. Je komt ’s avonds moe thuis en dan heb je geen zin meer om de deur uit te gaan. Hoe makkelijk is het als je thuis aan de slag kan? Je hebt helemaal niet zoveel nodig om je eigen sportschool te beginnen en ook het aantal materialen dat je nodig hebt, valt reuze mee.
Krachttraining thuis
Wil jij beter in je vel zitten? Krachttraining is iets voor jou. Naast het ontwikkelen van (spier)kracht werk je met krachttraining ook aan sterkere botten en een betere lichaamshouding. Bovendien vermindert het stress en helpt het je om wat kilo’s kwijt te raken. Start vandaag nog met gewichttraining voor beginners. Als je begint met het trainen met gewichten raden we aan om met lichte gewichten te starten. Dumbells tussen de twee en vijf kilo bieden voldoende uitdaging. Eventueel kan je ook kiezen voor dumbells met een verstelbaar gewicht zodat je de weerstand telkens kunt opvoeren. Om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt. Zorg ervoor dat je je rug niet buigt en dat je niet te veel druk zet op je nek en je schouders. Kijk naar jezelf in de spiegel terwijl je traint. Zo zie je of je houding goed is. Voeg geleidelijk meer gewicht toe en voer het aantal herhalingen op als je sterker wordt. Voordat je begint, is een warming-up belangrijk en vergeet ook de cooling-down niet. Begin met een tot twee keer per week trainen. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en voor de groei van de spieren.
Thuis aan je conditie werken
Naast krachttraining kan je thuis ook aan je conditie werken met cardiotraining. Ook is het mogelijk om cardiotraining en krachttraining af te wisselen. Ook voor cardiotraining heb je niet veel materialen nodig. Een springtouw is al een goede start. Touwtje springen is een ideale cardiotraining waarmee je snel conditie opbouwt. Bovendien is het goed voor je lichaamscoördinatie. Ook oefeningen als jumping jacks, tuck jumps en burpees zijn perfecte cardio-oefeningen. Meet je sportprestaties met behulp van een smartwatch of fitnesshorloge. Je horloge laat je voortgang zien, houdt je hartslag bij en geeft aan hoelang je moet herstellen na een training. Ook zijn er horloges waarop je trainingen kunt programmeren.
Ook je voeding is belangrijk
Als je sport, is rust nemen minstens zo belangrijk. Daarnaast let je op je voeding. Als krachtsporter is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten vind je in kwark, yoghurt, kipfilet en noten. Naast eiwitten en vetten zijn koolhydraten van belang bij conditietraining. Door koolhydraten te eten, houd je je glycogeenvoorraad op niveau en houd je je training langer vol. Het beste haal je uit jezelf door voldoende te bewegen, te rusten én te letten op je voeding.