Bescherm je gehoor op de werkplek en in lawaaiige omgevingen

Je gehoor is een waardevol zintuig dat je helpt te communiceren, genieten van muziek en de wereld om je heen te ervaren. Helaas kan langdurige blootstelling aan lawaai op de werkplek en in lawaaiige omgevingen schadelijk zijn voor je gehoor. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om je gehoor te beschermen en gezond te houden. In deze blog delen we handige tips en adviezen om je gehoor te beschermen, zowel op de werkplek als in andere lawaaiige omgevingen.

1. Bewustwording van geluidsniveaus

Het begrijpen van de impact van geluidsniveaus op je gehoor is de eerste stap naar bescherming. Blootstelling aan geluid boven 85 decibel gedurende langere periodes kan gehoorschade veroorzaken. Leer daarom de geluidsniveaus op je werkplek en in andere omgevingen herkennen. Gebruik indien nodig geluidsmeters om de intensiteit van het geluid te meten.

2. Gehoorbescherming dragen

In lawaaiige omgevingen is het dragen van gehoorbescherming essentieel. Oordoppen kunnen geluid dempen en je gehoor beschermen. Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers beschikbaar, zoals schuimrubberen oordopjes, op maat gemaakte oordopjes en elektronische oorkappen. Kies het type gehoorbescherming dat het beste past bij jouw behoeften en zorg ervoor dat je ze regelmatig draagt.

3. Beperk blootstelling aan lawaai

Indien mogelijk, probeer de blootstelling aan lawaai te beperken. Bespreek met je werkgever of er maatregelen kunnen worden genomen om het geluidsniveau op de werkplek te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het isoleren van lawaaibronnen, het plaatsen van geluidsschermen of het aanpassen van werkroosters. Ook buiten de werkplek kun je lawaaiige omgevingen vermijden of beperken door gehoorbescherming te dragen.

Ook interessant:   Sportschool opzeggen?

4. Doe regelmatig een hoortest

Om de gezondheid van je gehoor te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig hoortesten te laten uitvoeren. Schoonenberg.nl biedt gratis hoortesten aan, waarbij ervaren audiciens je gehoor kunnen controleren en eventuele problemen vroegtijdig kunnen detecteren. Door regelmatig je gehoor te laten testen, kun je snel ingrijpen als er gehoorverlies optreedt en passende maatregelen nemen.

5. Persoonlijk advies van Schoonenberg

Als je vragen hebt over gehoorbescherming op de werkplek of in lawaaiige omgevingen, kun je altijd bij Schoonenberg terecht voor persoonlijk advies. De deskundige audiciens van Schoonenberg kunnen je helpen bij het kiezen van gehoorbescherming en kunnen je informeren over de verschillende opties die beschikbaar zijn. Ze kunnen ook advies geven over het gebruik van gehoorbescherming en hoe je ervoor kunt zorgen dat het goed past en effectief is.

6. Educatie en bewustwording

Het verspreiden van kennis over gehoorbescherming is van groot belang. Schoonenberg zet zich in om bewustwording te creëren over het belang van gehoorbescherming op de werkplek en in lawaaiige omgevingen. Ze bieden informatie en educatief materiaal aan om mensen te informeren over de risico’s van lawaai en hoe ze hun gehoor kunnen beschermen.

7. Onderhoud van gehoorapparaten

Voor mensen die al gehoorverlies hebben, is het belangrijk om hun gehoorapparaten regelmatig te onderhouden. Schoonenberg biedt professionele service en onderhoud voor gehoorapparaten, waaronder reiniging, aanpassingen en reparaties. Door je gehoorapparaten goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze optimaal blijven functioneren en je gehoorverlies effectief compenseren.