We worden er ons met elkaar steeds meer van bewust dat we echt iets moeten doen tegen de opwarming van de aarde. Meest recente stappen die zijn genomen zijn natuurlijk de ‘carbon footprint’. Om het klimaatakkoord van Brussel te kunnen halen zal er echter toch echt iets meer moeten gebeuren dan alleen dat! De aarde is namelijk in de afgelopen 200 jaar gemiddeld 1 graad warmer dan daarvoor. Nu zal je vast denken, wat is het verschil van 1 graad? We kunnen je vertellen, die is enorm! Ons ecosystemen zoals visvijvers komen onder druk te staan, maar ook de oogsten zullen voor het grootste deel mislukken, de kans op voedseltekorten is enorm. Kortom, we moeten iets doen! Maar hoe zit dit met Nederland, wat is het effect van de klimaatverandering in ons eigen land en hoe ziet de zomer van 2022 eruit?
De temperatuur stijgt
Dat de temperatuur op aarde stijgt, daar zijn we ons met elkaar maar wat goed bewust, ook dat we er met elkaar voor verantwoordelijk zijn, is voor velen een bekend verhaal. Toch zijn er tal van zaken waar we zelf invloed op hebben, die het opwarmen van onze aarde tegengaan. Waar de gemiddelde temperatuur wereldwijd de afgelopen 200 jaar met gemiddeld 1 graad is gestegen, geldt voor Nederland het dubbele. Een wereldwijde stijgen van maximaal 1,5 tot 2 graden is nog beheersbaar, maar lukt dit niet, dan zijn de gevolgen niet te overzien! Het is dus essentieel dat we er met elkaar voor zorgen, dat de Co2 uitstoot in 2050 gigantisch naar beneden wordt gebracht.
Gevolgen
Wanneer het ons niet lukt om de CO2 uitstoot wereldwijd omlaag te brengen en de opwarming van de aarde doorzet, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Niet alleen voor mens en dier, maar ook voor het milieu en alles wat daarbij komt kijken. Allereerst is het natuurlijk de zeespiegel die stijgt, door het smelten van eis. De afgelopen 120 jaar is deze zelfs al met maar liefst 20 centimeter gestegen. Afhankelijk van het opwarming van de aarde kan deze stijging de komende 80 jaar zelfs doorzetten tot een stijgen van wel één meter! Dit zal betekenen dat de kans op overstromingen toeneemt.