Zo kies je de beste hardloopschoenen

Hardlopen is een sport waar veel mensen zich mee bezighouden. Het zorgt voor een gezonde bezigheid en je kan ook gelijk jouw welzijn verbeteren. Of je nu een beginnende hardloper bent of een doorgewinterde atleet, het dragen van de juiste hardloopschoenen is van essentieel belang om blessures te voorkomen en het beste uit je prestaties te halen. Alleen dan staat je nog een flinke keuze te wachten. Er zijn namelijk veel hardloopschoenen beschikbaar op de markt. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Na het lezen van onderstaande informatie kan jij de hardloopschoenen Asics vinden voor jouw volgende hardloopsessie.

Kijk naar jouw hardloopstijl

Het eerste wat je moet doen voordat je op zoek gaat naar nieuwe hardloopschoenen, is het analyseren van jouw hardloopstijl. Kijk onder andere naar hoe jouw voet landt, welk patroon je hebt en de specifieke behoeften die je hebt tijdens het lopen. De natuurlijke beweging van jouw voet is voor een groot deel bepalend voor het vinden van schoenen die volledig bij je passen. Ook moet je goed kijken naar het type ondergrond waarop je gaat rennen en welke doelen je wilt behalen. Als je voornamelijk op verharde wegen of paden loopt, zijn lichtgewicht hardloopschoenen met voldoende demping en responsiviteit ideaal. Als je echter van plan bent om off-road te gaan of op ongelijk terrein te lopen, zijn trailschoenen met extra grip en bescherming een betere keuze.

Een goede pasvorm en veel stabiliteit

De juiste maat en pasvorm van de hardloopschoenen zijn van cruciaal belang om blaren en andere ongemakken te voorkomen. Laat je voeten opmeten door een professional, omdat de maat van je hardloopschoenen vaak verschilt van die van je dagelijkse schoenen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is bij de tenen en dat je heel goed wordt ondersteund. Probeer de schoenen altijd uit met de sokken die je tijdens het hardlopen draagt. De mate van demping en stabiliteit die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht, de intensiteit van je trainingen en eventuele blessuregevoeligheid. Een goede demping kan de schokken absorberen en je gewrichten beschermen, terwijl stabiliteit je voet in een gezonde positie helpt te houden tijdens het hardlopen.

Ook interessant:   Balansbord

Merken en modellen bekijken

Sommige hardloopschoenen hebben ingebouwde technologieën die gericht zijn op specifieke behoeften, zoals hielondersteuning of voetboog ondersteuning. Het is afhankelijk van het model en het merk welke technologieën je daadwerkelijk nodig hebt.  Elke hardloper is anders, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is essentieel om verschillende merken en modellen uit te proberen om te ontdekken welke schoenen het beste bij jou passen. Loop een stukje in de winkel of vraag naar een proefperiode als je online winkelt. Let op hoe de schoenen aanvoelen en of er ongemakken zijn tijdens het lopen. Uiteindelijk blijft het belangrijk om naar de levensduur te kijken. Je wilt immers niet dat jouw schoenen binnen een korte tijd kapot gaan en je weer voor nieuwe kosten staat om jouw sport uit te voeren.